Hond & Kind

Een bijzondere vriendschap

Hond & Kind

Bijzondere vriendschap

Honden en kinderen kunnen samen een bijzondere vriendschap ontwikkelen. Honden zijn voor veel kinderen hun beste maatje waar ze hun verhaal altijd bij kwijt kunnen. Samen wandelen, spelen en knuffelen.

Maar dit gaat niet altijd goed. Want helaas gebeuren er nog veel ongelukken tussen kinderen en honden. Per jaar worden er ongeveer 150.000 mensen door een hond gebeten, waarvan het bij ongeveer 20% om kinderen gaat. Bij 61% van de bijtincidenten onder kinderen ging het om een hond uit het gezin. 

Goede voorlichting aan ouders en kinden kan deze cijfers omlaag brengen. Neem zeker een kijkje op de website van Dierbare Ontmoetingen waar je o.a. het gratis e-book ‘Vriendjes voor het leven’ kan downloaden.

https://dierbareontmoetingen.nl/hondeneigenaren/bijtincidenten-cijfers/

Meer informatie over de cijfers op de website van Dierbare Ontmoetingen.

De 10 Gouden Regels van het LICG:

 1. Niet de hond omhelzen
 2. Eerst vragen voordat je een hond aait
 3. Niet op een hond af rennen of wegrennen
 4. Niet de hond aanstaren
 5. Niet onder de hond gaan liggen of op hem zitten
 6.  Laat de hond met rust als hij eet of slaapt
 7. Niet in de mand of bench van de hond komen
 8. Niet op zijn kop aaien, maar liever op de borst
 9. Geen trek of stoeispelletjes doen
 10. Bij een probleem vraag je hulp aan je ouders

Quiz: Weet jij hoe je met honden omgaat?
Klik hier om de quiz te spelen!

Bron: LICG
Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren

Interessante websites

Meer informatie over kinderen en honden:

LICG brochures

Kleurplaat Hondenles.nl

INTERESSANTE VIDEO'S

Bekijk hieronder aanvullende video’s van het Jeugdjournaal en het Klokhuis

Honden en kinderen

Waarom honden aan elkaars kont snuffelen

Wat mijn klanten zeggen

previous arrow
Static overlay
labrador retriever, dog, pet-1210559.jpg

Geduld en rust

“Met onze snelle, gevoelige en daardoor soms al snel drukke en wat gespannen Golden Retriever Jorres nu twee keer een les bij Maaike gevolgd. Hoewel al 10 jaar oud valt er altijd te leren, zo bleek maar weer! Zeker ook voor mij als ‘baas’. Ontspannen lopen aan de lange lijn is zoiets.
Met het geduld en de rust die Maaike uitstraalt, het leren ‘lezen’ van je hond en het gebruik van de snuffelbakken lukte dat goed. Hier gaan we mee verder!”

Remco
Golden Retriever Jorres
cocker spaniel, puppy, pet-2785074.jpg

Plezierig en ontspannen
“Op woensdag 8 september samen met Maaike een wandeling gemaakt met Izzy mijn Nederlandse schapendoes. Ze is aangevallen door een andere hond toen ze 5 maanden oud was en daarna was ze erg angstig voor andere grote honden. Ik heb veel goede tips gehad over het omgaan met de angst van Izzy. Het ging op een erg plezierige en ontspannen manier. Maaike heeft mij doorverwezen naar gedragstherapeut Vincent Oomen, hij helpt mij nu verder met het begeleiden van Izzy. We zijn nu een aantal weken verder en het gaat al veel beter.”

Carla
Hollandse schapendoes Izzy
Static overlay
french bulldog, dog, animal-4713013.jpg

Aandacht voor gedrag
“Inmiddels heb ik samen met mijn enthousiaste Chica een aantal erg leuke lessen van je gehad. Het was fijn dat je vertelde waarom we de oefeningen op een bepaalde manier moeten doen en ook de feedback na een oefening was erg prettig. De snuffelbakken voor de honden tijdens uitleg was echt super, Chica ontlaadde daardoor goed waardoor ze weer ontspannen was bij de volgende oefening. Er was sowieso veel aandacht voor het gedrag van de honden: waar dit vandaan komt en wat je er het beste mee kan doen. Ik heb weer een hoop geleerd! Leuke oefeningen en je hebt een hele fijne manier van les geven, we komen snel weer voor een les! Ga zo door!”

Femke
Labrador Chica
dog, animal, different eye colors-3360509.jpg

Terrastraining
“Rosa is van nature een geweldige en leergierige hond, maar toch waren er nog wat puntjes die niet helemaal goed gingen. Na een eerste ochtend met Maaike, waarin ze eerst Rosa heeft geobserveerd, maakten we samen een plan om op speelse wijze bij te leren. In de vervolgsessie heb ik geleerd wat ik goed en fout deed en hebben we samen de puntjes op de i gezet. Zo hebben we een plan gemaakt om Rosa te leren rustig te blijven liggen op een terras. Ik ben heel blij dat Maaike Rosa en mij zo goed heeft kunnen helpen.”

Jan
Labradoodle Rosa
Static overlay
dog, animal, different eye colors-3360509.jpg

Duidelijk en vriendelijk
“Vorige week heb ik een hondentraining bij je gevolgd en ik ben erg enthousiast over jouw manier van les geven. Je bent duidelijk en vriendelijk en straalt ook uit dat jij er zelf veel plezier in hebt. Je betrekt ons actief bij de les door de vragen die je aan ons stelt, bijvoorbeeld: wat zie je gebeuren bij de hond bij een bepaalde oefening. Wij hebben al veertig jaar honden en toch heb ik weer wat over hondengedrag geleerd wat ik nog niet wist!”

Liesbeth
TECKEL LLAIA
french bulldog, dog, animal-4713013.jpg

Clickerworkshop
“Ik heb een paar lessen gevolgd samen met mijn jonge Border Colli Max. De clicker vind ik super om mee te werken. Max had het al snel door. Ik vond het nog best lastig om zelf hond te spelen tijdens het oefenen met de clicker. Maar je hebt het erg goed uitgelegd. Je betrekt de baas goed bij de oefeningen. Het is niet alleen de hond die het moet leren. Ik ben trots op je!”

Marianne
Border Collie Max
next arrow

  Winkelwagen