Loopsheid

Loopsheid & schijnzwangerschap

Lentekriebels: alles over loopsheid

Verliefd

Een koolmees fluit zijn mooiste voorjaarslied en het bloesempark staat in bloei: yes, de lente is van start! Nestjes worden gebouwd en binnenkort worden er veel jonge dieren geboren. Maar wist je dat de meeste honden wel twee tot drie maal per jaar vruchtbaar zijn? Een teefje is dan loops en reutjes hebben de lente in hun bol.

Eerste keer loopsheid
Als je hond voor het eerst loops gaat worden weet je misschien niet wat je er precies van moet verwachten. Wanneer een teefje voor het eerst loops is kan erg variëren. Kleine rassen vaak tussen de 6 en 10 maanden, bij een groot ras kan de eerste loopsheid pas met 18 maanden zijn.

Gedragsveranderingen
Vaak merk je als eerste een gedragsverandering op. Ze wilt niet eten, doet veel kleine plasjes, trekt zich terug of wil juist extra veel knuffelen. Honden in de omgeving kunnen anders op haar geur en gedrag reageren. Reuen zijn nogal eens opdringerig waar ze meestal niet van gediend is en kan ze dan agressief afsnauwen..
Ook hoor ik vaak dat teefjes speelgoed of andere spullen verstoppen. Vlak voor de loopsheid zie je dat haar vulva wat opzwelt. Als de loopsheid echt begint verliest ze meerdere keren per dag een beetje bloed. Het kan zijn dat jouw hond het bloed oplikt en zichzelf netjes schoon houdt. Doet jouw hond dit niet of verliest ze veel bloed? Dan zou een loopsheidbroekje uitkomst kunnen bieden. Deze zijn te koop bij de dierenspeciaalzaak.

Vruchtbare dagen
Wanneer een teefje precies vruchtbaar is verschilt per hond. Dit kan op dag 5 van de loopsheid zijn, maar ook pas tegen het einde op de 30e dag. Vaak is ze tussen de 9e en 14e dag twee dagen vruchtbaar. In deze periode is haar eisprong. Als ze dan gedekt wordt door een reutje kan ze drachtig worden. Aan het einde wordt het bloed donkerder van kleur. De loopsheid is voorbij als het bloeden gestopt is. Meestal verliest ze 3 á 4 weken bloed.

Hoofd op hol
Een verliefde reu kan helemaal van slag zijn. Zo laten ze vaak hun eten staan, doen meer plasjes om hun geur uit te zetten en hebben een korter lontje naar andere reuen toe. Het kan helpen om de reu wat afleiding te geven in de vorm van zoekspelletjes binnen en buitenshuis. Kijk maar eens op internet naar ‘Hersenwerk voor honden’.

Hoe kan je haar helpen?
Een loops teefje voelt zich vaak niet prettig. Ze kan haar eten laten staan en wil zich nogal eens terugtrekken. Het is niet erg om haar deze periode meer rust te geven. En laat bijvoorbeeld haar eten ‘s nachts staan. Sommige honden eten wel als het rustig is in huis. Wandel op een plek waar weinig andere honden zijn. Je doet haar geen plezier met een lange boswandeling op een zaterdagmiddag. Reutjes kunnen een loops teefje al van kilometers afstand ruiken en haar lastigvallen. Er zijn zelfs reuen die, als ze verliefd zijn, uit huis ontsnappen. En hoe schattig ook, een nestje puppy’s kan beter goed voorbereid worden.

Schijndracht
Na de loopsheid worden teefjes vaak schijndrachtig. Schijnzwangerschap komt nog uit de periode dat honden als wolven in een roedel leefden. De alfa-teef werd gedekt, raakte drachtig en kreeg een nestje. De andere teefjes werden schijnzwanger en hielpen mee met de verzorging van de pups. Honden kunnen na een schijndracht, dus zonder echt zwanger geweest te zijn, melk geven. Zo kunnen ze de alfa-teef helpen de pups groot te brengen. Hoe bijzonder is dat!?

Dierenarts
Heb je nog vragen over de loopsheid of twijfel je of alles in orde is? Neem dan contact op met je dierenarts. Die helpt je graag verder.

Interessante websites

Op deze websites staat betrouwbare informatie

LICG brochure

YOUTUBE VIDEO

Schijnzwangerschap

Wat mijn klanten zeggen

previous arrow
Static overlay
labrador retriever, dog, pet-1210559.jpg

Geduld en rust

“Met onze snelle, gevoelige en daardoor soms al snel drukke en wat gespannen Golden Retriever Jorres nu twee keer een les bij Maaike gevolgd. Hoewel al 10 jaar oud valt er altijd te leren, zo bleek maar weer! Zeker ook voor mij als ‘baas’. Ontspannen lopen aan de lange lijn is zoiets.
Met het geduld en de rust die Maaike uitstraalt, het leren ‘lezen’ van je hond en het gebruik van de snuffelbakken lukte dat goed. Hier gaan we mee verder!”

Remco
Golden Retriever Jorres
cocker spaniel, puppy, pet-2785074.jpg

Plezierig en ontspannen
“Op woensdag 8 september samen met Maaike een wandeling gemaakt met Izzy mijn Nederlandse schapendoes. Ze is aangevallen door een andere hond toen ze 5 maanden oud was en daarna was ze erg angstig voor andere grote honden. Ik heb veel goede tips gehad over het omgaan met de angst van Izzy. Het ging op een erg plezierige en ontspannen manier. Maaike heeft mij doorverwezen naar gedragstherapeut Vincent Oomen, hij helpt mij nu verder met het begeleiden van Izzy. We zijn nu een aantal weken verder en het gaat al veel beter.”

Carla
Hollandse schapendoes Izzy
Static overlay
french bulldog, dog, animal-4713013.jpg

Aandacht voor gedrag
“Inmiddels heb ik samen met mijn enthousiaste Chica een aantal erg leuke lessen van je gehad. Het was fijn dat je vertelde waarom we de oefeningen op een bepaalde manier moeten doen en ook de feedback na een oefening was erg prettig. De snuffelbakken voor de honden tijdens uitleg was echt super, Chica ontlaadde daardoor goed waardoor ze weer ontspannen was bij de volgende oefening. Er was sowieso veel aandacht voor het gedrag van de honden: waar dit vandaan komt en wat je er het beste mee kan doen. Ik heb weer een hoop geleerd! Leuke oefeningen en je hebt een hele fijne manier van les geven, we komen snel weer voor een les! Ga zo door!”

Femke
Labrador Chica
dog, animal, different eye colors-3360509.jpg

Terrastraining
“Rosa is van nature een geweldige en leergierige hond, maar toch waren er nog wat puntjes die niet helemaal goed gingen. Na een eerste ochtend met Maaike, waarin ze eerst Rosa heeft geobserveerd, maakten we samen een plan om op speelse wijze bij te leren. In de vervolgsessie heb ik geleerd wat ik goed en fout deed en hebben we samen de puntjes op de i gezet. Zo hebben we een plan gemaakt om Rosa te leren rustig te blijven liggen op een terras. Ik ben heel blij dat Maaike Rosa en mij zo goed heeft kunnen helpen.”

Jan
Labradoodle Rosa
Static overlay
dog, animal, different eye colors-3360509.jpg

Duidelijk en vriendelijk
“Vorige week heb ik een hondentraining bij je gevolgd en ik ben erg enthousiast over jouw manier van les geven. Je bent duidelijk en vriendelijk en straalt ook uit dat jij er zelf veel plezier in hebt. Je betrekt ons actief bij de les door de vragen die je aan ons stelt, bijvoorbeeld: wat zie je gebeuren bij de hond bij een bepaalde oefening. Wij hebben al veertig jaar honden en toch heb ik weer wat over hondengedrag geleerd wat ik nog niet wist!”

Liesbeth
TECKEL LLAIA
french bulldog, dog, animal-4713013.jpg

Clickerworkshop
“Ik heb een paar lessen gevolgd samen met mijn jonge Border Colli Max. De clicker vind ik super om mee te werken. Max had het al snel door. Ik vond het nog best lastig om zelf hond te spelen tijdens het oefenen met de clicker. Maar je hebt het erg goed uitgelegd. Je betrekt de baas goed bij de oefeningen. Het is niet alleen de hond die het moet leren. Ik ben trots op je!”

Marianne
Border Collie Max
next arrow

    Winkelwagen