Loopsheid

Loopsheid & schijnzwanger

Loopsheid en schijndracht

Loopsheid

Bij een loopsheid bereid het lichaam van de teef zich voor op de bevruchting. De teef verliest bloed en ruikt aantrekkelijk voor reutjes.
Onder invloed van hormonen kunnen teefjes zich in deze periode heel anders gedragen. Ze zullen wat sneller van zich af snauwen of worden lusteloos en slapen veel. Ze zal vaker gaan plassen en misschien vaker ongehoorzaam zijn. Dit is allemaal normaal gedrag bij een loopse teef.
Wanneer een teefje voor het eerst loops is kan erg varieren. Kleine rassen zijn meestal tussen de 6 en 10 maanden loops, bij grote rassen kan de eerste loopsheid pas met 18 maanden zijn. Gemiddeld zijn honden twee keer per jaar loops, sommige rassen zijn een keer per jaar loops. Als je meer wilt lezen over de loopsheid bij een hond lees dan dit artikel.

Schijnzwanger
6 tot 12 weken na het begin van de loopsheid worden veel honden schijnzwanger. Dit is een normaal natuurlijk proces. Het is namelijk zo dat vrouwelijke wolven die geen pups ter wereld brengen helpen met de verzorging van de pups van andere wolven. De hormonen na de loopsheid zorgen er zelfs voor dat deze vrouwelijke dieren melk produceren.
Onze huishonden kunnen veel last ondervinden van schijnzwangerschap. Bijvoorbeeld door onrustig te zijn of niet meer te willen eten, ze kunnen zich letterlijk ziek gaan voelen.

Belangrijk bij schijnzwangerschap:

  • Aai niet over de buik en tepels, dit versterkt de melkproductie
  • Houd in de gaten of de tepels niet gaan ontsteken
  • Leid de teef af met bijvoorbeeld hersenwerkspelletjes
  • Ga bij ernstige klachten langs de dierenarts
  • Er bestaan druppels ter ondersteuning van de schijnzwangerschap: Puur Pseudopregnancy

Meer informatie over schijnzwangerschap kan je vinden op de website van NML Health

Interessante websites

Op deze websites staat betrouwbare informatie

LICG brochure

VIDEO OVER SCHIJNZWANGER

Een hondje wat schijnzwanger is

Wat mijn klanten zeggen

previous arrow
Static overlay
labrador retriever, dog, pet-1210559.jpg

Geduld en rust

“Met onze snelle, gevoelige en daardoor soms al snel drukke en wat gespannen Golden Retriever Jorres nu twee keer een les bij Maaike gevolgd. Hoewel al 10 jaar oud valt er altijd te leren, zo bleek maar weer! Zeker ook voor mij als ‘baas’. Ontspannen lopen aan de lange lijn is zoiets.
Met het geduld en de rust die Maaike uitstraalt, het leren ‘lezen’ van je hond en het gebruik van de snuffelbakken lukte dat goed. Hier gaan we mee verder!”

Remco
Golden Retriever Jorres
cocker spaniel, puppy, pet-2785074.jpg

Plezierig en ontspannen
“Op woensdag 8 september samen met Maaike een wandeling gemaakt met Izzy mijn Nederlandse schapendoes. Ze is aangevallen door een andere hond toen ze 5 maanden oud was en daarna was ze erg angstig voor andere grote honden. Ik heb veel goede tips gehad over het omgaan met de angst van Izzy. Het ging op een erg plezierige en ontspannen manier. Maaike heeft mij doorverwezen naar gedragstherapeut Vincent Oomen, hij helpt mij nu verder met het begeleiden van Izzy. We zijn nu een aantal weken verder en het gaat al veel beter.”

Carla
Hollandse schapendoes Izzy
Static overlay
french bulldog, dog, animal-4713013.jpg

Aandacht voor gedrag
“Inmiddels heb ik samen met mijn enthousiaste Chica een aantal erg leuke lessen van je gehad. Het was fijn dat je vertelde waarom we de oefeningen op een bepaalde manier moeten doen en ook de feedback na een oefening was erg prettig. De snuffelbakken voor de honden tijdens uitleg was echt super, Chica ontlaadde daardoor goed waardoor ze weer ontspannen was bij de volgende oefening. Er was sowieso veel aandacht voor het gedrag van de honden: waar dit vandaan komt en wat je er het beste mee kan doen. Ik heb weer een hoop geleerd! Leuke oefeningen en je hebt een hele fijne manier van les geven, we komen snel weer voor een les! Ga zo door!”

Femke
Labrador Chica
dog, animal, different eye colors-3360509.jpg

Terrastraining
“Rosa is van nature een geweldige en leergierige hond, maar toch waren er nog wat puntjes die niet helemaal goed gingen. Na een eerste ochtend met Maaike, waarin ze eerst Rosa heeft geobserveerd, maakten we samen een plan om op speelse wijze bij te leren. In de vervolgsessie heb ik geleerd wat ik goed en fout deed en hebben we samen de puntjes op de i gezet. Zo hebben we een plan gemaakt om Rosa te leren rustig te blijven liggen op een terras. Ik ben heel blij dat Maaike Rosa en mij zo goed heeft kunnen helpen.”

Jan
Labradoodle Rosa
Static overlay
dog, animal, different eye colors-3360509.jpg

Duidelijk en vriendelijk
“Vorige week heb ik een hondentraining bij je gevolgd en ik ben erg enthousiast over jouw manier van les geven. Je bent duidelijk en vriendelijk en straalt ook uit dat jij er zelf veel plezier in hebt. Je betrekt ons actief bij de les door de vragen die je aan ons stelt, bijvoorbeeld: wat zie je gebeuren bij de hond bij een bepaalde oefening. Wij hebben al veertig jaar honden en toch heb ik weer wat over hondengedrag geleerd wat ik nog niet wist!”

Liesbeth
TECKEL LLAIA
french bulldog, dog, animal-4713013.jpg

Clickerworkshop
“Ik heb een paar lessen gevolgd samen met mijn jonge Border Colli Max. De clicker vind ik super om mee te werken. Max had het al snel door. Ik vond het nog best lastig om zelf hond te spelen tijdens het oefenen met de clicker. Maar je hebt het erg goed uitgelegd. Je betrekt de baas goed bij de oefeningen. Het is niet alleen de hond die het moet leren. Ik ben trots op je!”

Marianne
Border Collie Max
next arrow

    Winkelwagen